Email

info@ordinacijatucic.com

Telefon

+387 35 279 116

Lokacija

Tuzla, Stupine B6

PRF tretman

Vaše tijelo u sebi nosi sposobnost da regeneriše i liječi tkivo na svim dijelovima vaše kože. Matične ćelije čine to svaki dan tokom vašeg života. PRF terapija pomlađivanja matičnim ćelijama, poznata kao i tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, vodeći je zahvat koji koristi moć liječenja koju imaju trombociti i faktori rasta u vašoj krvi kako bi stimulirao reakciju matičnih ćelija.

Šta je PRF (Platelet-Rich Fibrin) ?

PRF je skraćenica za pojam “Platelet-Rich Fibrin” što u prevodu znači “trombocitima obogaćen fibrin”. PRF poznat širom svijeta i ima širok dijapazon indikacija, kako u dermatologiji, kozmetici, stomatologiji, ortopediji i drugim medicinskim granama. Zovu ga još i “Vampirski tretman”. I-PRF (Injectable Platelet-Rich Fibrin) je nova metoda koja sadrži fibrinogen bogat trombocitima namijenjen za upotrebu u tečnom obliku radi lakše injekcione aplikacije. Dobija se centrifugiranjem krvi pacijenta u epruvetama bez aditiva, te samim tim je i dobijeni preparat 100% prirodan i kao takav se aplikuje u kožu. Predstavlja revolucionarni postupak podmlađivanja i regeneracije kože pomoću matičnih ćelija i faktora rasta koji se uzimaju iz sopstvene krvi. Naša krv sadrži specifične faktore rasta koji podstiču proliferaciju fibroblasta i keratinocita koji učestvuju u proizvodnji kolagena i keratina, te imaju važnu ulogu u obnavljanju oštećenih ćelija i u stvaranju novih krvnih sudova i na taj način dolazi do produkcije mladog tkiva.

Kandidati za PRF tretman

PRF terapija se ne primjenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, kritične trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih i hroničnih oboljenja, trudnoće, hronične bolesti jetre i antikoagulacijske terapije.

PRF terapija pomlađivanja matičnim stanicama može se upotrebljavati za:

  • Smanjenje glaberalnih linija, odnosno bora između obrva
  • Smanjenje bora „mrštilica“
  • Poboljšanje izgleda bora oko očiju
  • Smanjenje nazolabijalnih bora
  • Smanjenje bora smijalica
  • Tretiranje ožiljaka od akni
  • Smanjenje bora oko usta
  • Pomlađivanje kože na rukama i ostalim dijelovima tijela
  • Poticanje rasta kose na tjemenu

I-PRF (Injectable Platelet-Rich Fibrin) je nova metoda koja sadrži fibrinogen bogat trombocitima namijenjen za upotrebu u tečnom obliku radi lakše injekcione aplikacije. Dobija se centrifugiranjem krvi pacijenta u epruvetama bez aditiva, te samim tim je i dobijeni preparat 100% prirodan i kao takav se aplikuje u kožu. Predstavlja revolucionarni postupak podmlađivanja i regeneracije kože pomoću matičnih ćelija i faktora rasta koji se uzimaju iz sopstvene krvi. Naša krv sadrži specifične faktore rasta koji podstiču proliferaciju fibroblasta i keratinocita koji učestvuju u proizvodnji kolagena i keratina, te imaju važnu ulogu u obnavljanju oštećenih ćelija i u stvaranju novih krvnih sudova i na taj način dolazi do produkcije mladog tkiva.

 

Tok zahvata

Tretman se izvodi brzo i jednostavno. Sastoji se od uzimanja male količine venske krvi koja se potom centrifugira i pomiješa s hijaluronskom kiselinom. Tako dobivenu plazmu, malim i nježnim ubodima, primjenjujemo na koži. Rezultati su vidljivi već nekoliko dana nakon tretmana, dok se potpuni efekt očekuje tijekom sljedećih mjeseci zbog procesa stvaranja novog kolagena i elastina. U tom razdoblju koža se revitalizira, postaje mekša, elastičnija i vidno pomlađena.

Oporavak

Nakon zahvata moguća je pojava crvenila, natečenosti i minimalna bol na području koje se tretiralo, koje u pravilu nestaje kroz par sati. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima.