Email

info@ordinacijatucic.com

Telefon

+387 35 279 116

Lokacija

Tuzla, Stupine B6

Najaktuelniji tretman za podmlađivanje u svijetu trenutno jeste tzv.vampirski tretman. Zvuči malo strašno, ali je zapravo jedan od rijetkih tretmana u svijetu uljepšavanja koji je potpuno prirodan. Na ovaj način su se podmlađivale Kim Kardashian, Angelina Jolie, kao i mnoge druge svjetske zvijezde. Budući da nema samo estetske efekte, vampirski ili PRP tretman je koristio i jedan od najboljih fudbalera na svijetu Ronaldo pri ortopedskom tretiranju svojih koljena.

Od nedavno, ovaj tretman je moguće uraditi i u Tuzli. Razgovarali smo s dr.Amelom Tučić, stomatologom i parodontologom, koja se bavi i tretiranjem kože svojih pacijentica i pacijenata aktuelnim vampirskim tretmanom.

Ovaj tretman podrazumijeva podmlađivanje lica vlastitom krvlju. Iz tog razloga se i naziva vampirski face lifting. Pri ovom tretmanu mi koristimo moć naše krvi, odnosno trombocita  i faktora rasta iz naše krvi, da regenerišemo oštećene stanice i da stvorimo novo tkivo kože. To je prirodan tretman, bez mogućnosti da se javi alergijska reakcija ili neke NUS pojave. Tretman mogu koristiti svi zdravi pacijenti, koji nemaju nikakve poremećaje vezane za disfunkciju trombocita, koji nemaju maligne bolesti, hemodinamske nestabilnosti, autoimune bolesti, hronična oboljenja jetre. Ne primjenjuje se na trudnicama, mlađima od 18 godina, niti pacijentima koji primaju antikoagulantnu terapiju”, objašnjava dr.Tučić.

U svijetu estetskih korekcija često se vode polemike da li su tretmani bolni ili nisu. Često je to subjektivo. A u današnje vrijeme, kada svi imamo brz tempo života i mnogo obaveza, zanima nas i koliko traju tretmani kojima se podvrgavamo. Prednost imaju, naravno, oni koji traju kratko i koji nemaju neke posebne posttretmanske procedure.

Tretman je minimalno bolan. Područje koje se tretira, premažemo lokalnim anestetikom. Sačekamo da djeluje i onda tankim iglicama injiciramo krv u potkožno tkivo. Traje nekih 10-tak minuta, onoliko koliko nam treba da uzmemo vensku krv pacijenta/ice, da je centrifugiramo i apliciramo. Ne smije trajati predugo, da ne bi došlo do koagulacije što onemogućava apliciranje. Ne preporučuje se šminkanje, jer tretman prati blaga otečenost, crvenilo i blaži bolovi, koji traju par sati. Lice ne izgleda ružno, tako da možete odmah izaći na ulicu“, odgovorila je doktorica na ova dva važna pitanja.

Kada “kupujemo” svoju ljepotu, želimo da se ta investicija vidi što prije.

Prvi rezultati su vidljivi neposredno nakon tretmana. Ovaj tretman stimulira stvaranje novog kolagena i elastina u koži. Trombociti i faktor rasta dovode do stvaranja fibroblasta i keratinocita od kojih se stvara kolagen. Tretman je vidjljiv odmah nakon primjene u vidu poboljšanja vlažnosti i elastičnosti, a tek nakon 3-6 mjeseci vidimo pravi rezultat kada se uspije stvoriti novi kolagen, tada vidimo podmlađenu i regenerisanu kožu, mnogo ljepšeg tonusa. Nije namijenjen samo koži lica, primjenjuje se i na kožu vrata, dekoltea i šaka, zatim na crne kolutove ispod očiju, liječenje ožiljaka od akni, ali i za stimulaciju rasta kose. Ortopedi ga koriste kod nekih bolesti koljena i tetiva”, priča naša sagovornica.

Pacijentice koje su se podvrgle vamprirskom tretmanu su jako sretne. Ono što žene čini posebno zadovoljnim je poboljšanje tonusa, zbog čega njihovo lice izgleda mlađe, prenosi Dr.Tučić utiske iz svoje ordinacije.