Email

info@ordinacijatucic.com

Telefon

+387 35 279 116

Lokacija

Tuzla, Stupine B6

Zaštita oralnog zdravlja u trudnoći prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavlja jedan od prioriteta odmah nakon zaštite oralanog zdravlja djece.

Trudnoća u tijelu žene dovodi do brojnih promjena koje mogu biti hormonske, anatomske, biohemijske i posljedice takvih promjena u tijelu žene dovode do češćeg nastanka karijesa, do upale zubnog mesa i drugih oralnoh bolesti.

Postoje pogrešna vjerovanja i zablude da trudnoća povećava sklonost nastanku karijesa jer plod iscrpljuje karijes iz majčinih zubi.

“Plod potrebu za kalcijem uzima iz prehrane i enetualno iz kostiju iz zuba nikada“, rekla je stomatologinja Amela Tučić.

Uzroci učestalosti karijesa je u oralnoj higijeni trudnice, jer mnoge žene povraćaju u toku trudnoće. Povraćanje dovodi do kiselosti u usnoj šupljini, a ta kiselost dovodi do demineralizacije cakline i nastanka karijesa, ključna riječ je oralna higijena. Jako je važno da buduća majka nakon povraćanja opere zube.

“Druga stvar koja se dešava sa zubima u trudnoći je gingivitis odnosno upala zubnog mesa. Dolazi zbog djelovanja progesterona i estrogena na zubno meso, nastaju upale, nastaju oticanje zubnog mesa, oticanje papila, čak i stvaranje pardontlnih džepova“, ističe stomatologinja Tučić.

Gingivitis se javlja kod oko 35 posto trudnica, češće kod trudnica koje imaju lošu oralnu higijenu , što ne isljključuje da se može javiti kod trudnica koje imaju dobru oralnu higijenu, a kako se liječi?

“Liječi se uz odgovarajuću njegu stomatologa, profesionalno uklanjanje tvrdih i mekih naslaga i intenzivnu oralnu higijenu“, poručuje doktorica Tučić.

Ponekad kod trudnica sa gingivitisom može doći do stvaranja benigne tumorske peteljkaste promjene koji se naziva elplsgravidarum ili trudnički granulom.

“Može doseći veličinu do dva centimentra i vrlo često krvari. Terapija takve promjene je hirurška, ali nije neophodno u toku trudnoće odstranjivati takvu promjenu, treba sačekati porođaj jer će se ta pojava ionako smanjiti nakon porođaja, a ostatke možemo hirurškim putem otkloniti“ , objasnila je stomatologinja Amela.

Istraživanja pokazuju da bakterije koje uzrokuju paradontitis, dovode do oslobađanja, odnosno sinteze prostglandina koji potiče trudove.

„Osim prijevremenog porođaja može doći do zastoja rasta ploda, što znači da je potrebno liječiti paradontitis i spriječiti takve promjene“ , poručila je stomatologinja.

U trudnoći je potrebo voditi računa o ishrani, trudnice trebaju voditi računa tome šta jedu, slatkiši nisu poželjni, ukoliko pak jedu trebaju odmah oprati zube iili žvakati žvakeće gume bez šećera, mrkvu, jabuku, što potiče lučenje pljuvačke i na taj način se spriječava nastanak karijesa. Doktorica poručuje da je u trudnoći poželjno jesti vitaminsku hranu, posebno vitamin C, hranu bogatom kalcijem.

U trudnoći treba sprovoditi oralnu higijenu, redovno prati zube, interdentalne prostore treba prati interdentalnom četkicom ili koncem, ali i jezik da bi se smanjio broj bakterija.

Odmah na početku trudnoće treba obaviti pregled kod stomatologa, te će trudunica saznati kako treba pravilno sprovoditi higijenu zuba.